Hemmakontoret har blivit ett allmänt fenomen som följd av Corona och idag är det många företag som inte längre ser något behov av att ha ett traditionellt kontor. Behovet hos de anställda däremot kan variera och då kan kontorshotell vara en passande lösning.  

Kontorslandskapen har de senaste åren varit en stark trend, men i och med de allmänna restriktionerna om isolering som följd av Covid-19, så har en helt ny arbetsmiljötrend växt fram.  Hemmakontoret har blivit ett allmänt fenomen och många företag har därför sett en möjlighet till kostnadseffektivisering genom att dra ner på kontorsyta eller helt enkelt slopa det traditionella kontoret.

Vissa fördelar med hemmakontor

Det finns många fördelar med hemmakontor så som flexibilitet/ökad frihet, minskad stress och en känsla av självständighet. Hemmakontoret förenklar logistiken för många, speciellt för dem som har barn, när pendling uteblir. Plötsligt finns det mer tid över för familj, vänner och fritidsaktiviteter – vilket i sin tur minskar arbetstagarnas stress och behov av spontan ledighet.

Vissa distansarbetare tilldelas även möjligheten att kunna välja fritt under vilken del av dygnet de vill jobba – den morgonpigge kan stiga upp extra tidigt för att avsluta arbetsdagen strax efter lunch, medan nattugglan kan beta av arbetsuppgifterna långt efter att solen gått ner. Egen planering av schema och arbetsuppgifter ger en känsla av ökad tillfredsställelse i arbetet.

Baksidan av den nyfunna friheten

Flexibiliteten kräver dock att de anställda kan motivera sig själva och inte hela tiden göra avbrott för att slänga in en tvätt, städa lite eller fastna framför Netflix eller nätshopping. Det är lätt hänt att arbetet tar dubbelt så lång tid eller inte hinns med under ordinarie arbetstid eller inom deadline. Gränsen mellan arbets- och hemmalivet blir väldigt lätt diffus. Plötsligt kollas mejlen alla tider på dygnet, vilket i sin tur signalerar att man är tillgänglig 24/7. I långa loppet kan detta leda till att man upplever att jobbet ständigt pågår.

Att spara in på kontorsyta kan leda till missnöje 

Att inte längre ha något traditionellt kontor sänker givetvis omkostnaderna avsevärt, men kan bidra till att personalkostnaderna ökar. Hemmamiljön kan orsaka ineffektivitet som i slutändan gör att företag måste fastställa vissa arbetsrutiner. Hemmakontoret upplevs då mindre flexibelt, vilket kan generera missnöjdhet och dåligt engagemang hos arbetstagarna. Distansarbete kan vara extremt kostnadseffektivt för företag, men det bygger på att arbetstagarna är tillfreds och nöjda. Frågan är då vad som krävs för att arbetstagarna skall vara nöjda för att kunna göra ett riktigt bra jobb?

Viktigt att se till sina olika anställdas behov

Som arbetsgivare är det väldigt viktigt att ta reda på vad varje enskild anställd behöver för att kunna prestera.Vissa människor klarar inte av att sitta hemifrån och jobba i sin ensamhet hela dagarna, utan behöver emellanåt social stimulans. De mår helt enkelt inte bra av att sitta själva hemma flera dagar i sträck, då de har behov av att få ventilera såväl jobbrelaterade som privata ämnen. Sedan finns det de som har behov av att lämna en arbetsplats och komma hem för att faktiskt känna sig ledig – varva ner och koppla av.

Den stora frågan är då: Hur tillfredsställer man olika anställdas behov av arbetsplats ifall det traditionella kontoret slopats?

Coworking på Hede Kontorshotell i Kungsbacka

Kontorshotell som komplement

Coworking platser eller kontorsrum på ett kontorshotell är ett väldigt bra komplement till hemmakontoret såväl för större företag som enmansbolag. Om man utgår från ”hemmakontoret” som bas och ser kontorshotellet som:

– En plats dit man kan ta sig vid behov av miljöombyte, social stimulans eller helt enkelt för att slippa alla distraktioner/hushållssysslor.

– En plats där allt redan finns på plats från början, vilket gör att man kan fokusera sin verksamhet från dag ett.

– En plats där företag från olika branscher sitter tillsammans under samma tak, vilket föder nätverk och i sin tur nya affärsmöjligheter.

– En plats där företag i samma utvecklingsfas kan dra nytta av varandra genom positiva synergieffekter som kan uppstå.

Fördelar med att hyra in sig på ett kontorshotell

Genom att hyra in sig på ett kontorshotell kan man både spara pengar och tid, då allt redan finns på plats från början: möbler, Wi-Fi, skrivare, kaffemaskin, mötesrum, olika servicetjänster osv. Kontorshotell erbjuder ofta hög flexibilitet när det kommer till antal arbetsplatser och bindningstid, vilket gör det möjligt att skräddarsy kontrakt efter behov och önskemål. Man kanske vill hyra 12 kontorsplatser, men låta 16 personer från och till nyttja dem vid behov eller helt enkelt hyra ett rum under 3 månaders perioder. Befinner man sig dessutom i en utvecklingsfas och med tiden behöver man expandera verksamheten genom större lokaler så finns ofta den möjligheten under samma tak.

Kontorshotell – nu- och framtidens moderna sätt att arbeta

Även om hemmakontoret förenklar vardagslogistiken och för med sig en rad andra fördelar så mår vi alla bra av miljöombyte emellanåt – det är väl faktiskt just därför vi åker på semester? Kontorshotell är nu- och framtidens moderna sätt att arbeta. En kreativ plats för arbete, möte, nätverkande och synergi. En öppen kontorsmiljö eller ett slutet rum inkluderande fullservice – anpassat efter just dig och dina behov. En arbetsplats som ger dig möjligheten att jobba hur du vill och när du vill!

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies.  Läs mer